top of page

ONE OF THE

Oldest

FORMS OF ART

The Art of Tattoo

behandling

Låt artisten göra jobbet.

Presentera gärna era idéer, placering av tatueringen och storlek så börjar arbetet med en enkel skiss för att få känslan av arbetet. Därefter diskuterar vi ändringar och motivet renritas och färdigställs för ert godkännande.  
Viktigt är att man för en dialog om hur motiv ska se ut. Information om hur arbetet ska se ut ger Evildesign en möjlighet att på ett snabbare och säkrare sätt göra klart jobbet - exakt som det är tänkt.

Tatuering - behandlingsprocessen.

Innan tatueringen utförs lämnas en detaljerad beskrivning av pigmenten som ska användas, en sk färgdeklaration. 

 

Nu är det dags att lämna en hälsodeklaration och visa att åldersgränsen är uppfylld. Här godkänner man också motivet.

Först rakas och rengörs huden med desinfektion.

 

Därefter överförs motivet på huden och klienten får godkänna placering.

Tatueringens utförs.

När tatueringen är färdig läggs sterila skydd över tatueringen och klienten får en muntlig genomgång av tatueringens skötsel. Dessa råd finns också skriftligen i den lämnade färgdeklarationen.

Lycka till med din nygjorda tatuering.

Miljö - trygg med säkra rutiner.

Studion har med åren utvecklat hygien och arbetsrutiner så att de når den högsta klassen av säkerhet. Jobbet innefattar också att Evildesign har tagit ett aktivt val med att göra miljön helt plastfri.

Här tar studion hand om det som går att återvinna, hälsofarligt material återvinns i speciella behållare, och allt dokumentation sker digitalt för att minska pappersförbrukningen. Dessutom är alla färger veganska.

Studion använder läkemedelsklassade färger som inte testade på djur och engångsmaterial av högsta kvalitet. Allt i enlighet med gällande EUs gällande REACH 2022/2023.

Regler och rutiner för renhållning och hygien är välformade och för alla medel finns fullständig dokumentation.

Varje år revideras rutinerna för att se om ytterligare förbättringar kan göras.

miljö

Hygien  - Branschens A och O.

Hygien och rutiner kring tatuering är en stor del av hjärtat i den dagliga verksamheten.

Med utbildning i hygien och smitta och ett samarbete med länssjukhuset under många år har Evildesign utvecklat ett koncept för hygien och rutiner som överträffar de hårdaste reglerna. Förutom att den högsta hygieniska standarden ska hållas, finns färg- och hälsodeklarationer, fullständig dokumentation av alla rutiner och produkter i tatuerings- och rengöringsprocessen. I studion kan ni känna er säkra på en korrekt behandling. 

Alla rutiner skapade för att eliminera all sorts smitta och korskontaminering. Trådlösa maskiner och engångsmaterial är en av de stora delarna i dessa rutiner, som varje år granskas för att förbättras om det behövs.

Material och färg i tatueringsprocessen är EO-gas sterilt eller Gamma-sterilt, den högsta graden.

Alla behandlingsytor är avskiljda och rengörs dagligen samt mellan varje arbetstillfälle med desinfektionsmedel.

 

Studion granskas årligen av Kalmar kommun och har varit godkänd sedan 2003.

hygien
färger

Tatueringsfärger  - helt ofarliga pigment att bära med sig hela livet.

Studions färger är alla godkända i enlighet med EUs nya REACH-förordning. (2022/2023).

 

Den är REACH-godkänd, CTL-certifierad och ISO 13485-certifierad.

Ni erhåller alltid en fullständig dokumentation av vilka pigment som injiceras i huden.

Med märkningen av färgen kan man numera spåra enskild färg från tillverkning till klient.

Varje färg datummärks vid öppnings-tillället och kasseras inom 1 år.

Färgen är helt vegansk och testas inte på djur. 

skötsel

Skötsel - tyvärr finns det en uppsjö av olika råd om hur man ska sköta en tatuering - så vilken är rätt? 

Det första man måste förstå är att hud är kroppens största organ och att huden behöver att andas för att läka.

Det värsta man kan göra är att lägga om tatueringen med plast eftersom det stryper tillförsel av syre. Huden reagerar då med höjda temperaturer och minsta lilla bakterie under plasten kan då utvecklas till en infektion.

 

Använder din tatuerare plast runt nygjorda tatueringar är det dags att byta studio.

SKÖTSELRÅD

 

När tatueraren är klar är det du som har ansvar att sköta om din tatuering.

Tatueringen är ett sår och därför är det viktigt med goda hygienrutiner innan den är läkt.

Börja med att avlägsna kompressen efter 1-4 h.

Innan du rör din nya tatuering så tvätta alltid dina händer med tvål och vatten. 

Torka händerna med en ny ren handduk eller lufttorka. 

Börja med att tvätta rent tatueringen och huden runt omkring med en mild tvål (gärna flytande) och vatten. 

Låt lufttorka.

Applicera den, av studion, rekommenderade salvan.

 

Applicera sedan ny salva morgon och kväll.

Tänk på att alltid vara ren om händerna innan appliceringen sker. 

Det viktigaste är att hålla tatueringen torr och ren.

 

Att lägga på salva för ofta eller i överdrivna mängder resulterar ofta i fördröjd läkning och sämre slutresultat.

Följ din tatuerarens rekommendationer.

 

Du kan duscha med en tatuering som inte är läkt ( korta duschar). Under läkning bör all typ av bad undvikas.

 

Använd gärna rena, luftiga kläder medan tatueringen läker.

 

Undvik solbad tills tatueringen är helt läkt.

Att vara ute i solen är däremot bara nyttigt.

 

Tänk på att öppna sår kan sprida smitta. 

Undvik därför träning där såret kan komma i kontakt med annan person eller träningsutrustning.  

 

Undvik att röra tatueringen i onödan, pilla inte!

 

Om du får problem med din tatuering så kontakta din tatuerare, sjukvården och gärna kommunens hälsoskyddsenhet.

Lycka till med er nya tatuering och fråga gärna om ni är osäkra på något.

frågor

Är det något ni undrar över  - kontakta studion om ni inte hittar svaret.

 • Gör det ont att tatuera sig?
  Känslan är olika för alla och beroende på vart tatueringen ska sitta. Känslan handlar bara om vart nerverna sitter. En del är känsligare än andra och kvinnor klarar generellt mer smärta än män. Naturligtvis är det en nål rispar hudens övre lager - så det är inte helt smärtfritt. Det fina med hud är att huden domnar bort och att du känner mindre smärta ju längre tiden går. Ett riktmärke är oftast att där du är känslig för beröring eller kittlig - där upplever man att det gör ont. Känsliga ställen innefattar oftast områden runt bröst, revben och rumpa. Den vanligaste reaktionen är: - " Var det inte värre?! "
 • Kan man använda bedövningssalva på huden innan?
  Tyvärr är detta en felbehandling som har smugit sig in via tatuering av permanent-makeup. All sådan behandling kräver användandet av bedövning eftersom man inte skulle stå ut med smärtan annars. För all vanlig tatuering är salvan ett stort NEJ. Varför? Det första salvan gör med din hud är att likna med all annan form av bedövning, typ smärtstillande tabletter, droger och alkohol; Huden tappar sin elasticitet. Detta behövs under arbetet för att huden ska behålla pigmenet i huden, annars rinner pigmenet ut, eftersom hålet efter nålens genomträngning inte kan sluta sig igen. Du har alltså redan skaffat dig en blek och dassig tatuering, oavsett hur duktig artisten har varit. Det är därför man alltid gör två behandlingar inom permanent-makeup - för att första behandlingen inte fäster ordentligt pga bedövningen. En professionell artist märker oftast omgående om huden "inte hänger med" pga bedövning eller liknande och kommer säkerligen avbryta besöket eller kräva extra betalning för eventuell ifyllning efter läkning.
 • Vad kostar det?
  Priset hos Evildesign är tidsbaserat. Allt arbete under en timme har ett fast pris medan större eller detaljerade arbeten timdebiteras. För att säkrare få veta vad din tatuering kan landa på i pris, är det viktigt att maila bild eller förklara för artisten hur det ska se ut, hur stort det ska vara och vart det ska sitta. Artisten kan då lättare ge dig ett prisförslag.
 • Åldersgräns?
  Du måste ha fyllt 18 år för att tatuera dig. Målsmans intyg godkänns inte, av flera skäl. Tänk istället över dina tatueringsval tills dagen du fyller 18 år. Du hinner säkert ändra dig ett par gånger innan, och om du inte gör det är ditt val förmodligen helt rätt. Studion står till ert förfogande från din 18-års dag. Välkommen
 • Vad ska man tänka på innan man tatuerar sig?
  Det uppenbara svaret på frågan är givetvis motivet. Är du helt säker på hur du vill att den ska se ut? Kan du leva med ditt val av motiv resten av livet? Är placeringen klok nog? Tänk också på att motiv eller texter inte får vara för små eftersom de flesta tatueringar med åren "flyter ut" i huden. Ju mer detaljer på för liten yta - desto grötigare blir tatueringen med åren. En del detaljerade tatueringar håller sig snyggare om de är lite större och de går dessutom snabbare att göra. Med andra ord kan det till och med bli billigare att göra den större. Se till att planera tatueringen med din artist, låt artisten vara helt förberedd på hur tatueringen ska se ut och hur du vill ha resultatet. Om du har koll på detta är nästa steg att komma till studion hel och ren inför behandlingen. Kom utvilad och ta gärna med något som kan öka ditt blodsocker; en läsk eller godis och frukt.
 • Vilka öppettider har studion?
  Studion besöker ni säkrast vardagar mellan kl 09.00 - 11.00 och 12.30 - 17.00. Studion erbjuder lördagar men har bara öppet om det är bokat. Eftersom Evildesign bara jobbar med bokade kunder kan studion ha stängt tidigare, om dagens arbete är klart. Är ni osäkra om det är öppet - ring studion på 0480 - 411 236.
 • Har ni drop-in?
  Nej. Studion erbjuder inte drop-in och har inte gjort det på 20 år eftersom vi anser att drop-in tatueringar sällan är genomtänkta och oftast ångras inom en snar framtid. En tatuering kräver eftertanke innan man väljer rätt tatuering. Däremot händer det ibland att studion har återbudstider tillgängliga, trots långa väntetider. Tidigare fanns en återbudslista man kunde registrera sig på men då den blev lika lång som den vanliga bokningslistan, togs den bort. Kontakta studion - först till kvarn gäller.
 • Tar studion bort tatueringar?
  Nej, Att ta bort tatueringar görs idag med olika metoder, bl a laser. Det är en dyr och smärtsam process där till och med de stora klinikerna med över 20 års erfarenhet har problem med att få bort tatueringar på ett bra sätt. Processen att ta bort en tatuering är också lång eftersom huden måste återhämta sig mellan gångerna. Vänd er därför till kliniker som arbetat med laserborttagning länge. Riskerna med att välja billiga alternativ resulterar oftast i ett dåligt utfört jobb. Alternativet är att tatuera över den gamla tatueringen. En s k cover-up. Här är det viktigt med att vara införstådd med att mörk färg måste täckas med mörkare färg. Allt annat "lyser" igenom. En tumregel är att de flesta motiv måste vara ca 2,5 gånger så stora som det som ska täckas, men i lyckosamma fall kan man behålla storlek. En annan aspekt av att täcka en gammal tatuering är att man ökar mängden pigment i huden vilket kan innebära att tatueringen reser sig när man blir varm.
bottom of page